dijous, 23 de novembre del 2017

Intel·ligència emocional: 10 estratègies

Les emocions vesteixen cada aspecte de les nostres vides i de la nostra quotidianitat. El saber controlar-los, gestionar-los i utilitzar-los amb l'habilitat adequada, ens permetrà, sense cap dubte, afrontar el nostre dia a dia d'una manera més eficient.


Emoció, pensament i acció són els tres pilars que moren cada instant del nostre ser, d'aquí la importància d'aprofundir en aquest tipus de coneixement per afrontar determinades situacions, per desenvolupar-nos en la nostra societat d'una manera eficient. Per tant, no és imprescindible que els més petits s'inicien també en l'aprenentatge de la intel·ligència emocional?


Pensem per exemple en aquest@s nen@s amb una capacitat deficient per acceptar la frustració i fins i tot per obeir una negativa, els nens i nenes que no responen als seus iguals i que en el dia de demà viuran una realitat on la infelicitat serà aquest "life motive" amb el qual hauran viure, al ser incapaços de comprendre als altres. El coneixement, la comprensió i el control de les emocions són bàsics perquè els nostres fills i filles es desenvolupin adequadament en societat, d'aquí que ens suggerim aquests principis per introduir-los en el interessant camp de la Intel·ligència emocional.

1. CONTROL DE LA RÀBIA
Fins als 18 mesos els nens necessiten bàsicament l'afecte i la cura dels seus estimats, tot això li proporciona la seguretat suficient per adaptar-se en el seu medi, per explorar i dominar els seus temors. Però hem de tenir en compte que a partir dels 6 mesos es començarà a desenvolupar la ràbia, d'aquí la importància de saber canalitzar les seves reaccions i corregir-les qualsevol mala acció.

Hi ha nadons que poden colpejar als seus pares o germans, es queixen enrabiats quan no se'ls ofereixen alguna cosa, accions que als progenitors li poden fer gràcia, però recordem que és important establir límits des de la seva creació, i sobre tot, parlar a els nens contínuament i en cada moment. Els nens i nenes entenen molt més del que expressen, d'aquí la necessitat de discutir-los i controlar aquestes ràbia o atacs de ràbia.


2. RECONÈIXER EMOCIONES BÀSIQUES

A partir dels dos anys és una edat perfecta per iniciar els nens i nenes en el camp del reconeixement d'emocions, és llavors quan comencen a interaccionar amb els adults i altres nens de forma més oberta, així podem realitzar diversos exercicis amb ells, com pot ser introduir-los en les emocions bàsiques: alegria, tristesa, por i ràbia. Com? Mitjançant fotografies de rostres, a través de dibuixos, preguntant-los quins són els temes: "Què li passa a aquest nen?" "Està trist?" "Per què creus tu que està trist?" És un mode perfecte perquè aprenguin a reconèixer no només les seves emocions poc a poc, sinó també les dels altres, i sobretot, la seva empatia.


3. SABER ANOMENAR LES EMOCIONES

A partir dels 5 anys seria perfecte que els nens sabessin donar nom a les emocions més freqüents i bàsiques: "estic enfadat perquè no m'ha portat al parc", "estic content perquè ens anem a fer excursió", "estic agraït del teu regal..."...


4. FER FRONT A LES EMOCIONES AMB EXEMPLES
És habitual que els nens en ocasions es vegin superats per les emocions, rabietes que els fan cridar o colpejar coses. És necessari que no reforcem aquestes situacions, una vegada que hem acabat la rabieta podem ensenyar-los per exemple que abans de cridar o enganxar, és millor expressar en veu alta que les molesta. Que aprenguin a expressar els seus sentiments, a poc a poc. 

5. DESENVOLUPAR LA SEVA EMPATIA.
Per desenvolupar una dimensió tan important com aquesta, cal raonar amb ells contínuament mitjançant preguntes. "Com creus que se sent el gran després del que li ha dit?" "Per què creus que estàs plorant la teva germana?" "Creus que el pare està avui content?"

6. FACILITA LA COMUNICACIÓ 
Parlar amb els nens, fer-los preguntes, raonar, jugar, posar exemples ... És alguna cosa imprescindible en la seva educació. Hem d'afavorir contínuament el que podem expressar, posar en veu alta la seva opinió i els seus sentiments, que aprenen a dialogar.

7. ESCOLTA 
Imprescindible des de molt petits cal saber guardar silenci mentre els altres parlen, però no només això, ha de ser una escolta activa, d'aquí que sigui recomanable parlar-los a poc a poc, cara a cara i acabar les frases amb un "¿has entès?", "¿Estàs d'acord amb el que he dit? "

8. INICIAR-LOS EN LES EMOCIONS SECUNDÀRIES
A partir dels 10 o 11 anys van a sorgir en les seves vides emocions secundàries que cobraran més pes en les seves vides, tals com el amor, la vergonya, neguit ... Sempre és adequat que una bona comunicació amb ells ens permeti parlar de aquests temes obertament, han de sentir-se segurs davant aquestes noves emocions que assalten el seu dia a dia. Hi haurà situacions que per exemple causen molta angoixa, com és per exemple un examen, realitats que seran constants en les seves vides i que han d'aprendre a gestionar 

9. FOMENTAR UN DIÀLEG DEMOCRÀTIC
Una mesura que els nens es van fent grans i van  apareixent més demandes per la seva part, d'aquí que des de ben petits ens hem ensenyat a la importància de pactar, dialogar, acordar de manera democràtica. La família és un exemple de la societat i és el millor camp d'aprenentatge.

10. OBERTURA A L'EXPRESSIÓ D'EMOCIONS
És essencial que puguem facilitar als nostres fills la confiança adequada per posar-los en veu alta allò que els preocupa, que els fa infortunats i també feliços. El llar i l'escola van a ser aquests primers escenaris on es desenvoluparà la seva vida, si ens ofereixen comoditat per expressar-se i comunicar-se, també ho faran a mesura que creixin i en els altres contextos.


El saber comunicar-se i reconèixer emocions pròpies i alienes, són sense cap dubte imprescindibles perquè vinguin madurant poc a poc i aconsegueixin una solvència adequada per integrar-se en la societat i ser feliços en ella. Nosaltres podem donar-los aquesta oportunitat ...

Font: lamenteesmaravillosa.com





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada